Taler til fest
Skal der holdes en god tale til fest, om det er bryllup, konfirmation eller en fødselsdagstale der banker på, så er der god grund til at forberede sig i god tid. En god festtale består af godt indhold. Så vil du røre fødselaren eller brudeparret med en tale som både er morsom og alvorlig og måske lidt anderledes, så er det godt at være velforberedt. Det handler om at få øje på indholdet og have et godt overblik – det kan gøres ved at skrive stikord ned, så kan du udvælge, hvad der er vigtigt inden du begynder at skrive. På den måde er det også nemmere at stykke indholdet sammen i den rigtige rækkefølge.
Skrive talen
Når du har fået styr på dine stikord, så kan du begynde at skrive talen. Her bør der tages stilling til om du vil skrive festtalen kronologisk som en tidslinje eller som en emneopdelt tale. Så er det bare at begynde, at stykke indholdet ind efter din indledning. Brug bare de samme ord som du selv plejer at tale med, der er ingen grund til at forsøge at skrive med et finere sprog end du selv har, bare vær’ dig selv. Skriv i direkte tale, her må du måske omskrive nogen af dine stikord lidt. Skriv ikke en alt for lang tale, ca 800 til 1000 ord er fint.
Talerække til bryllup
Talerækken er ikke nødvendigvis som førhen. I gamle dage så var det brudens far der betalte for festen, derfor også ham der talte først. Sådan er det ikke længere. Nu til dags så betaler brudeparret ofte selv for festen, det er deres store dag og dem der bestemmer. Derfor er talerækkens traditioner omlagt! I kan gøre som i vil uden at nogen bider mærke i det. Det er også meget almindeligt at bruden eller brudens mor holder en tale. Forloveren kan holde tale før gommen og give ordet videre til gommen, der er ideer nok, så det er bare at gøre med talerækken som i eller toastmasteren syntes. Alles forslag er velkomne, det er jer der bestemmer.