Planeter og solsystemet

Planeter og solsystemet

Vores solsystem består af solen og de himmellegemer, som den trækker rundt om sig med sin tyngdekraft. Solsystemet vores sol blev dannet for ca. 4,6 milliarder år siden og består i dag af solen, otte planeter, fire dværgplaneter og en række kometer, asteroider og meteoroider.

Planeterne

De otte planeter, der kredser om vores sol er: Merkur, Venus, Jorden, Mars, Jupiter, Saturn, Uranus og Neptun. De fire dværgplaneter er: Ceres, Pluto, Haumea og Makemake.

Solen

Solen er vores nærmeste stjerne og lyser op i vores solsystem. Den er ca. 150 millioner kilometer fra jorden og har en masse, der er 333.000 gange større end jordens. Solens lys og varme er afgørende for livet på jorden. Uden solen ville vi ikke have nogen dage eller nætter, og vores jord ville være meget kold.

Dværgplaneter

Ceres, Pluto, Haumea og Makemake er de fire dværgplaneter, der kredser om vores sol. De fleste af vores solsystems planeter og dværgplaneter har måner, som de også trækker rundt om sig. Ceres er den eneste dværgplanet, der ikke har nogen måne.

Kometer, asteroider og meteoroider

Der findes mange kometer, asteroider og meteoroider i vores solsystem. Kometer er større end meteoroider og består ofte af is og støv. Asteroider er mindre end kometer og består typisk af sten eller jord. Meteoroider er meget små og består ofte af is eller støv.

De fleste kometer, asteroider og meteoroider befinder sig i et område ud for vores solsystem kaldet asteroidbeltet. Kometer, asteroider og meteoroider kan være farlige for vores solsystems planeter, især jorden. De kan nemlig ramme vores planet og forårsage alvorlige skader eller ødelæggelser.

Det er derfor vores solsystem består af solen og de himmellegemer, som den trækker rundt om sig med sin tyngdekraft. Solsystemet vores sol blev dannet for ca. 4,6 milliarder år siden og består i dag af solen, otte planeter, fire dværgplaneter og en række kometer, asteroider og meteoroider.  vores solsystem består af solen og de himmellegemer, som den trækker rundt om sig med sin tyngdekraft.

Jorden, dens position i solsystemet, og dens beboere

Jorden er den tredje planet fra solen og den eneste planet, vi kender til med liv på overfladen. Jorden har en diameter på ca. 12.700 kilometer og cirkulerer rundt om solen på 365,26 dage. På jorden bor der mennesker, dyr, planter og mange andre former for liv.

Jorden har en atmosfære, som består af nitrogen, oxygen, kuldioxid osv. Atmosfæren beskytter os mod solens farlige stråler og gør det muligt for os at ånde. Jorden har også et kraftigt magnetfelt, som beskytter os mod skadelige strålinger fra solen. Uden jordens atmosfære og magnetfelt ville vi ikke kunne leve på jorden.

Jordens overflade består af mange forskellige former for jord, sand og sten. På jorden findes der også havet, som er fyldt med vand. Havet dækker ca. 71 % af jordens overflade.

Mennesker

Mennesker er jordens hoved beboere. Vi mennesker har et særligt nært forhold til jorden, fordi vi er afhængige af den for at kunne overleve. Jorden giver os mad, vand og luft. Vi bruger jorden til at bygge huse på, til at plante træer og til at dyrke jord.

Mennesker er jordens mest intelligente og avancerede væsner. Vi har udviklet en unik evne til at tænke, føle og lære. Mennesker er også jordens mest sociale væsner. Vi lever i samfund og har et behov for at kommunikere med hinanden.

Mennesker er jordens mest farlige væsner. Vi er i stand til at ødelægge jorden med vores affald og forurening. Vi kan også skade og dræbe hinanden. Mennesker er jordens fremtid. Vi skal passe godt på jorden, så den kan blive ved med at give os det, vi behøver for at overleve.

Udviklingen af vores kendskab til planeterne og solsystemet

I 2006 blev 12 nye himmellegemer klassificeret som planeter. Disse nye planeter var Ceres, Pluto, Haumea, Makemake, Eris, Orcus, Quaoar, Sedna, Ixion og Varuna. Navngivning

De nye planeter blev ikke umiddelbart navngivet. Det er først efter en periode, hvor forskerne har haft tid til at undersøge himmellegemet nærmere, at de kan give det et navn. Opdagelse

De nye planeter blev opdaget ved hjælp af teleskoper og andet avanceret udstyr. Forskerne bruger mange timer på at kigge efter nye himmellegemer i solsystemet. 4. Kometer, asteroider og meteoroider

Kometer, asteroider og meteoroider kan være farlige for vores solsystems planeter, især jorden. De kan nemlig ramme vores planet og forårsage alvorlige skader eller ødelæggelser.

Det er derfor vores solsystem består af solen og de himmellegemer, som den trækker rundt om sig med sin tyngdekraft. Solsystemet vores sol blev dannet for ca. 4,6 milliarder år siden og består i dag af solen, otte planeter, fire dværgplaneter og en række kometer, asteroider og meteoroider.  vores solsystem består af solen og de himmellegemer, som den trækker rundt om sig med sin tyngdekraft.

 

admin