Hvor kommer vandpiben fra?

Hvor kommer vandpiben fra?

Det er en hyggelig følelse at sidde i baren en lørdag aften og ryge med vennerne fra vandpiben. Men har du nogensinde tænkt på, hvor den pibe, du holder i hånden, kommer fra?

Den vandpibe, som du kender, er et resultater af mange modifikationer af den oprindelige pibe og har sin oprindelse fra lang tid tilbage. Den vandpibe, du holder i hånden, blev opfundet i det femtende århundrede i Inden. Det er Akbar Den Stores overlæge, der tilskrives opfindelsen af vandpiberne oprindeligt.

Siden hen har den rejst vidt omkring til mange forskellige steder. Den stammer oprindeligt fra Indien og rejste først til det østlige persiske Imperium, hvor piben blev ændret på under det persiske Safavid Dynasti. Det er på grund af de persiske ændringer, at vi har fået den nuværende udformning af vandpiben.

 

Vandpibe fra Mellemøsten til de vestlige lande

Den engelske betegnelse Hookah stammer fra den hindustanske betegnelse Huqqa, som stadig er en meget populær betegnelse på det indiske subkontinent.

I dag har Hookah fået mange navne som Shisha, Goza, Hubble Bubble, Narghile eller vandpibe, som vi kalder det her i Danmark. Efter ankomsten af bidi og cigaretter faldt piberygning dog betydeligt i begyndelsen af det 18. århundrede.

Vandpiben blev her genoplivet i slutningen af 1990’erne, da den spredte sig fra Vestasien, Nordafrika og Sydøstasien til flere dele af Europa, Rusland og Nordamerika. I de europæiske lande opstod der flere vandpibecaféer, hvor der blev serveret te og kaffe sammen med piber i flotte designs og forskellige smagsvarianter.

 

Tendenser

Vandpiben er i det 21. århundrede blevet et udtryk for folk. Vi er begyndt at ryge sammen og implementere dette i vores sociale tilværelse. På denne måde er piben blevet et populært middel til socialisering.

Som følge heraf har tobaksindustrien sat fart på og introduceret nye smagsvarianter til vandpiber som frugt, chokolade og mynte, hvilket har gjort det til en vanvittig populær form for tobaksforbrug blandt folk over hele verden.

En af hovedårsagerne til vandpibens popularitet er, at det anses for at være mere sikkert end cigaretrygning og andre former for tobaksforbrug.

admin